top of page
bjørn-768x431_edited.jpg

Hyldest til Rudme

af Katrine Bonde Hansen

Jeg holder af hverdagen
mest af alt holder jeg af Rudme.
Det tætte forhold til omgivelserne og menneskerne
kan ikke skabe andet end frihed, fællesskab, finurlige frustrationer og
fantastiske mennesker.
Sammenkomsterne
lugten af kærlighed
forskellighed
mest af alt holder jeg af Rudme
ikke fordi det bare er en by
men fordi det er min hjemby.

Et år hjemmefra, for én til at tænke over,
hvor levende ens almindelige hverdag var spændende
udfordrende og musikalsk.
En hyldest over at føle sig så rig og privilegeret.

Jeg holder af hverdagen
mest af alt holder jeg af Rudme.
Den musikalitet lige fra begyndelsen af ens liv,
giver erfaring og lyst til at fortælle hvem man egentlig er.
Musikken er stor
den tager hånd rundt om alle, uanset om man er barn eller voksen.
Det er dét jeg vil kalde for fællesstedet hvor alle kan være med.

Jeg holder af hverdagen
mest af alt holder jeg af Rudme.
Friskolens liv, ånd og engagement gav én mod på resten af livet.
Vi hjalp hinanden med at få pakket rygsækken, når tiden måtte komme.
Vi skulle ud i livet og tage erfaringer og prøve alle de værdifulde ting af,
som vi lærte i den ”frie” verden.
Men mest af alt holder jeg af Rudme.

Jens Leonhard

Det er nu 6 år siden jeg drog videre fra Rudme Friskole, men de værdier jeg har fået fra skolen har jeg stadig meget glæde af. Jeg føler at det man tager med sig fra Rudme er yderst unikt og meget brugbart i de videre studier. Jeg selv startede mit 8 årige skoleforløb sommeren 2003 og sluttede sommeren 2011. Det var 8 år fyldt med værdifulde minder, venskaber, fælleskabsfølelse, sammenhold, musik og vigtigst af alt lærere der fik mig til at gøre mit allerbedste og man blev aldrig skoletræt. Jeg oplever at mange af mine skolekammerater på tværs af årgange har gennemgået samme udvikling.

Friskolen har nemlig altid haft en interesse i at sætte særlig fokus på det kreative. Rudme Friskole hjalp mig til at finde min allerstørste interesse, Musik. Mange af de musik interesserede der kommer fra Rudme Friskole har en dominerende indflydelse på musik-talentlinjer både i kommune samt på fyensplan. Det gør mig og mine venner fra Rudme i stand til at spille sammen med de allerskrappeste musikere i landet for aldersgruppen
Skolens mange værdier er tydelige når elever fra Rudme Friskole drager videre fra 7 klasse og skal starte i 8 klasse på henholdsvis Ryslinge og Ringe Friskole. Det er børn med en forståelse for hvor vigtige ens klassekammerater er og hvor vigtigt det er at dyrke fælleskabet og bruge det som en aktiv del af ens uddannelse og dannelse, for det har vi lært. Og den fællesskabsfølelse er også tydeligt afspejlet i forældrenes yderst aktive indsats og indflydelse på skolen og på elevernes velvære. En solidarisk skole og en givende og indflydelsesrig dannelse, det forstår man nok først værdien af når man kommer videre.

Peter.jpg

Peter

Jeg er 23 og studerer Agrobiologi på Aarhus universitet. Derudover underviser jeg på Testrup højskole i Friluftsliv og natur og kulturforståelseJeg bor i et gårdkollektiv i Mørke og bruger min tid på musik og land- og udeliv.

“Rudme Friskole har været definerende for mig. Der var plads til at udfolde de interesser jeg havde samt til at vedligeholde og udvikle dem så de til stadighed fylder for mig i dag. Der var plads til at udfolde min, dengang største, interesse i  dyr og landbrug samtidig med jeg fik åbnet øjnene for musik og musisk udfoldelse. Det rum der kræves for at turde udfolde sig som ganske ung, skabes af passionerede lærere og der blev gjort et stort arbejde for at skabe respekt og mulighed for det enkelte barns udfoldelse indenfor fællesskabets rammer. 

Netop evnen til at indgå i og forstå komplekse fællesskaber er en af de hjørnesten i min opvækst jeg er mest taknemmelig for; Rudme Friskole har for mig været en meget vigtig brik i det puslespil der er blevet mit ”Jeg”.

Bjørn

bjørn-768x431_edited.jpg

Jeg er 26 år, studerer Global Development på Københavns Universitet og bor på Nørrebro i København.

I min fritid spiller jeg fodbold, læser bøger, hører musik og hygger mig med mine venner.

“Rudme Friskole er noget helt unikt for mig! På den ene side husker jeg friskolen for stor faglighed med fokus på den enkelte elev. Jeg er ikke i tvivl om, at vi børn fra Rudme var ekstra godt rustet fagligt, da vi flyttede ind på de større skoler i 8.-9. klasse. På den anden side var Rudme et trygt sted at vokse op, ikke mindst grundet et alt-gennemgribende fokus på fællesskab. Fællesskabet mellem elever, lærere og forældre er helt unikt. I Rudme er der en fællesskabsfølelse og et engagement i lokalsamfundet, der har friskolen som omdrejningspunkt, men som også strækker sig ud over skolens grænser.  At forstå hvad det betyder at være en del af et fællesskab har været en af de vigtigste ting jeg lærte på Rudme Friskole og en medvirkende årsag til, at jeg fik venner for livet på skolen.”

Martin-225x300.jpg

Martin

Jeg er 23 år og læser Lingvistik på Aarhus Universitet og bor på kollegium i Vejlby/Risskov.

Når jeg ikke studerer, kan jeg godt lide at spille musik, ro i kajak, synge i kor, spille tennis eller være sammen med mine venner.

“Rudme Friskole var med til at skabe et trygt og udviklende miljø for mig. Jeg var lidt af et snakkehoved, da jeg gik i de mindre klasser. Det betød, at jeg ikke rigtig kunne holde mund under f.eks. morgensangen, hvilket i retrospekt nok har været til stor gene for mine kammerater og i særdeleshed for lærerne. Løsningen blev, at hver gang jeg begyndte at snakke, skulle jeg hen og sidde hos en af lærerne – til stor utilfredshed for mig og alle mine gode historier og kommentarer til min syngende sidemand. Men jeg lærte gennem tiden at sætte stor pris på musikken og morgensangen, som jeg er sikker på Rudme Friskole har haft en afgørende indflydelse på. Desuden har vi børn fra Rudme Friskole nydt godt af ikke at have været igennem diverse prøver eller test, hvilket var med til at vedligeholde en tryg ramme om vores opvækst.”   

Frederikke

Frederikke_.jpg

Jeg er 25 år, studerer Design på Kolding Designskole og bor i Odense C. I min fritid dyrker jeg yoga og tegner løs. Jeg arbejder for min gamle højskoles elevforening og arbejder med forskelligt slags kunsthåndværk.

”Rudme Friskole har skabt nogle helt særlige værdier for mig. Værdier som fælleskab, fortælling og kreativitet jeg stadig har med mig i dag. Det at have sunget morgensang sammen hver dag, har lært mig friskolesangbogen udenad og er et værdifuldt minde at tage med sig. Det jeg husker bedst er emneugerne. I disse uger var der god tid til fordybelse og til at tænke ’ud af boksen.’ I dag går jeg på designskolen og arbejder med den samme intuitive og legende tilgang til projekter som jeg lærte på Rudme Friskole. Vi havde et trygt fællesskab på tværs af alder og klasser. Jeg lærte en masse om at være menneske og ikke kun om at være elev.” 

bottom of page